Stadion Galgenwaard

Stadion van FC Utrecht

Over Stadion Galgenwaard

Stadion Galgenwaard is het stadion van FC Utrecht. Het stadion is meerdere malen benoemd tot mooiste stadion van Nederland. In stadion Galgenwaard past een kleine 25.000 man. Sinds 1970 speelt FC Utrecht haar thuiswedstrijden hier.

Naam

De Galgenwaard komt van een galgenveld waar lijken van werden opgehangen. Later werd het gebied gebruikt voor de land- en tuinbouw. Pas sinds de jaren ’30 is er een stadion gebouwd.

Geschiedenis

Eind 1935 begon Utrecht met de bouw van een nieuw (multifunctioneel) stadion. Er moest onder andere een wielrennerbaan bijkomen. Verder was het ook de bedoeling dat men er atletische sporten kon beoefenen. Het stadion werd uiteindelijk geopend op 21 mei 1936. Heracules en DOS waren de clubs die hun thuiswedstrijden in de Galgenwaard mochten spelen.

Oude Galgenwaard
Het oude stadion is 45 jaar decor geweest voor wedstrijden. De laatste wedstrijd die in de oude Galgenwaard gespeeld werd, was FC Utrecht – PSV op 21 april 1981. Opmerkelijk genoeg gingen de supporteren na de wedstrijd ‘helpen’ met de sloop van het stadion. Supporters rolden banken op, gooiden tribunes en hekken om en sloopten de grasmat. Dit to grote onvrede van FC Utrecht zelf, die bepaalde onderdelen nog wilde hergebruiken.

Nieuw Galgenwaard
In 1982 begon de bouw van het nieuwe stadion. Een lange periode heeft men in dit stadion genoten van FC Utrecht. In 2002 werd het stadion volledig gerenoveerd en uitgebreid.

Toekomst

Oud sponsor Phanos wilde in 2009 een compleet nieuw stadion neerzetten aan de A2. Die plannen zijn er niet van gekomen. Supporters zien het liefst de hoeken verdwijnen. Momenteel zitten daar bedrijfspanden. Of die plannen ooit worden doorgezet, weet niemand.

Wedstrijdtickets voor FC Utrecht

Tickets voor FC Utrecht kun je online bestellen of bij het stadion. Voor sommige wedstrijden dien je wel te beschikken over een clubcard van FC Utrecht. Prijzen beginnen bij €15.00 achter de goal en kunnen oplopen tot €30.00 op de lange zijde.

Parkeren

Parkeren kan op normale dagen voor het stadion. Op wedstrijddagen het best in de omgeving van het stadion. Op wedstrijddagen vertrekken er gratis bussen voor de wedstrijd vanaf het Centraal Station en de Veemarkt.

Rondleiding/stadiontour

Alleen op aanvraag organiseert FC Utrecht rondleidingen. Je brengt dan ook een bezoek aan het FC Utrecht Museum. Een rondleiding duurt ongeveer 70 minuten en kost €8,00 per persoon. De rondleidingen kunnen geboekt worden vanaf 10 personen. Voor sportverenigingen, scholen en groepen vanaf 20 personen geldt een groepskorting.

Rondleidigen kunnen per email geboekt worden via rondleidingen@fcutrecht.nl

FC Utrecht Fanshop

De fanshop van FC Utrecht ligt naast een hoofdingang en is niet bijzonder. Je kunt er wel de basisartikelen kopen.

Ervaringen

Bekijk en lees ervaringen van anderen. Of laat ons weten wat jij van het stadion vond.