Allianz Arena

Stadion van FC Bayern München / TSV 1860
Allianz Arena

Over Allianz Arena

De Allianz Arena is de thuishaven van twee clubs uit München, TSV 1860 München en FC Bayern München. Het stadion ligt in het noorden van de stad op ongeveer 10 kilometer van het stadscentrum. Oorspronkelijk is het stadion gebouwd als stadion dat moest dienen tijdens het WK 2006 in Duitsland. Na dat WK werd het de nieuwe thuishaven van TSV 1860 en FC Bayern München. De kosten voor de bouw bedroegen 340 miljoen euro. Daarvan betaalde Allianz 90 miljoen met als voorwaarde dat het stadion tot 2021 de naam Allianz Arena behoudt. FC Bayern München speelde voor 2006 op het Olympiastadion haar thuiswedstrijden. De plannen voor een nieuw stadion startte in 1997.

Buitenkant

De Allianz Arena is al direct vanaf de snelweg opvallend te zien. Overdag ziet het stadion eruit als een witte bol. s’Avonds kan dat anders zijn, als Bayern München thuis speelt heeft het stadion een rode kleur en als TSV 1860 thuis speelt dan wordt het stadion blauw. De buitenkant van het stadion is gemaakt van heel dun kunststof. Sta je in de Allianz Arena dan kun je goed door het kunststof heen kijken, wat van een grote afstand niet kan.

Zitplaatsen

München heeft besloten dat supporters maximaal 70 meter van het veld mogen zitten. Daarom kon er niet een nog grotere capaciteit worden gerealiseerd. Bayern München wil wel een capaciteit van 100.000 omdat het genoeg fans heeft om elke thuiswedstrijd al die plaatsen te bezetten. Maar omdat, dat tegen hun eigen regels was, komt dat er niet van. TSV 1860 heeft echter problemen met het opvullen van alle zitplaatsen. Momenteel passen er 70.000 man in het stadion. Tijdens Europese wedstrijden wordt dit aantal teruggebracht naar 65.000 omdat de UEFA geen staplaatsen toestaat, die staplaatsen worden dan veranderd naar zitplaatsen.

Bijzondere wedstrijden

  • In 2012 was het stadion decor voor de Champions League finale. De finale werd toevallig gespeeld door Bayern München. Bayern München speelde die finale tegen Chelsea en verloor deze na strafschoppen.
  • Openingswedstrijd WK 2006 tussen Duitsland en Costa Rica (4-2)
  • Halve finale Wk 2006 tussen Frankrijk en Portugal (1-0).

Wedstrijdtickets voor FC Bayern München / TSV 1860

Tickets voor FC Bayern München kun je online kopen maar ook bij het stadion of het trainingscomplex (Söbener StraBe 51-57). Normaal gesproken beginnen de prijzen vanaf €19.90 hoog achter de goal en €36.00 voor het midden. Een staplaats kost rond de € 14.

Parkeren

Parkeren kan bij het stadion. In de garage is op wedstrijden genoeg plaats. Voor €10 kun je je een hele dag hier parkeren.

Rondleiding/stadiontour

Rondleidingen worden uiteraard ook geven in de Allianz Arena. Elke dag kun je er terecht behalve op wedstrijddagen of feestdagen. De tours starten om 11:00, 13:00, (in Duits en Engels), 15:00 en 15:30. Tijdens een rondleiding van 75 minuten zie je letterlijk het hele stadion. Tickets kunnen online besteld worden of bij het stadion.

Toegangsprijzen
Kinderen (0-11): €8.50
Volwassenen: €8.50
Senioren: €8.50

FC Bayern München / TSV 1860 Fanshop

De fanshop van FC Bayern München is gelegen in het stadion. Het is een grote fanshop waar je van alles kunt kopen.

Ervaringen

Bekijk en lees ervaringen van anderen. Of laat ons weten wat jij van het stadion vond.

  • Stein abendroth op 5 februari 2023

    het was heel leuk in het stadion ik heb er van genoten