Anfield

Stadion van Liverpool FC
Anfield

Over Anfield

Anfield is al jaren onafgebroken het stadion van Liverpool FC. Het stadion is vernoemd naar de wijk waarin het staat, Anfield. Al sinds 1892 speelt Liverpool haar thuiswedstrijden in dit sfeervolle stadion. Daarvoor heeft aartsrivaal Everton een aantal jaar gespeeld op Anfield. Die club is nu verhuisd naar Goodison Park op ongeveer 800 meter gelegen van Anfield. Aan het Anfield tijdperk lijkt helaas een einde te komen, Liverpool gaat naar alle waarschijnlijkheid het nostalgische stadion verlaten voor een nieuw hypermodern onderkomen dat Stanley Park Stadium gaat heten.

Geschiedenis

Op 28 september 1884 werd Anfield in gebruik genomen door Everton. Everton heeft 8 jaar gebruik gemaakt van het stadion en is toen verhuisd. Daarna heeft Liverpool FC zijn intreden gedaan. Zij hebben het stadion nooit meer verlaten. Everton verliet het stadion omdat hyet te groot was voor hun achterban. Het stadion zat nooit vol. In het stadion paste destijds 3000 man. Everton kon het stadion slechts opvullen met 200 man.

Met de komst van Liverpool leek het beter te gaan met de komst van supporters. De club werd steeds populairder en al snel werd het te klein. Grote plannen werden er uitgevoerd om te capaciteit op te voeren naar al snel 8.000 zitplaatsen. Daarvoor liet architect Archibald Leitch zich inspireren door het stadion van New Castle.

In 1928 was het stadion zover uitgebreid dat het plaats bood aan 30.000 fans. De bekendste tribune, The Kop werd toen toegevoegd aan het stadion.

De laatste grote veranderingen vonden plaats in de jaren `90. Toen werd het beeld gecreeerd van vandaag de dag. Tijdens het EK van 1996 vonden drie groepswedstrijden en een kwart finale tussen Frankrijk en Nederland (0-0) op Anfield plaats.

De meeste supporters op Anfield ooit was op 2 februari 1952. Liverpool speelde toen een thuiswedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers voor de FA Cup. Bij de wedstrijd waren 61.905 toeschouwers aanwezig. Daarbij stonden een aantal mensen illegaal.

This is Anfield

Voor de spelers het veld opkomen passeren ze het legendarische bord `This is Anfield`. Met dit bord wil Liverpool de spelers van de tegenstander `waarschuwen` voor het magische stadion. Het is een decennia oude traditie om het bord even aan te raken voordat je het veld op gaat. Tijdens een rondleiding door het stadion krijf je ook de mogelijkheid het bord aan te raken.

The Kop

De fanatieke supporters van Liverpool zitten op `The Kop`. Dat is een tribune aan de korte zijde. Deze supporters, die door velen beschouwd worden als de beste, trouwste supporters ter wereld, noemen zich `Kopites`. De naam stamt af van een oorlog tussen Nederlandse Boeren en het Britse leger waarbij veel inwoners van Liverpool om het leven kwamen. Als eerbetoon aan deze soldaten werd de tribune vernoemd naar de plaats waar zij stierven.

Stanley Park Stadium

Liverpool lijkt afscheid te gaan nemen van Anfield. Het nieuwe stadion, Stanley Park zal in de zelfde omgeving liggen. Niet in Anfield, maar een aangrensde wijk. De capaciteit van het stadion wordt geschat op 61.000.

Wedstrijdtickets voor Liverpool FC

Tickets voor wedstrijden van Liverpool kun je eenvoudig online bestellen. Je kunt ze ook kopen door te bellen met +44 (0)151 907 9399 (0843 170 5555 vanuit GB).

Liverpool verdeelt wedstrijden in drie categorieën. Tickets voor A wedstrijden zijn het duurst en beginne bij £45.00 voor een plaats in de Kop of £48.00 voor een andere plaats. Tickets voor categorie C zijn het goedkoopst en kosten tussen de £39.00 en£42.00.

Parkeren

Parkeren bij Anfield kan erg lastig zijn omdat het stadion in een woonwijk ligt. Op niet wedstrijddagen zal dat wat makkelijker zijn.

Rondleiding/stadiontour

Anfield biedt ook rondleidingen aan voor geïnteresseerden. Tijdens een rondleiding kom je achter de schermen van dit nostalgische stadion. Je ontdekt hoe een speler van Liverpool de dag door komt en waar hij zoal verblijft. Tijdens een rondleiding mag je zelfs het magische bordje `this is Anfield` aanraken! Natuurlijk breng je ook een bezoek aan het Liverpool Museum!

Toegangsprijzen
Volwassene: £15,00
Onder de 16/student/senior: £ 9,00

De openingstijden zijn verschillend, raadpleeg de website daarvoor. Reserveren is ook mogelijk via de site.

Liverpool FC Fanshop

Liverpool FC heeft verschillende fanshops zowel in Liverpool als in Belfast. De bekendste is die van Anfield. De fanshop is geopend van maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 17:00 en op zondag van 10:00 tot 16:00. Op een wedstrijddag gelden andere tijden.

Ervaringen

Bekijk en lees ervaringen van anderen. Of laat ons weten wat jij van het stadion vond.