Amsterdam Arena

Amsterdam Arena

De Amsterdam Arena is het grootste voetbalstadion van Nederland met een capaciteit van ruim 52.000 zitplaatsen. Ajax speelt al sinds 1996 haar thuiswedstrijden in dit stadion. Het voorgaande stadion van Ajax was de Meer, waar het veel (internationale) successen behaalde. Het stadion werd op 14 augustus 1996 door koningin Beatrix geopend met een schitterende show. De Arena is niet alleen het decor voor voetbalwedstrijden, er worden ook heel veel grote evenementen en concerten gehouden.

Schuifdak Arena

Wat een opvallend iets aan de Arena is, is dat het over een schuifbaar dak beschikt. De Arena was het eerste Europese stadion dat over zo'n dak beschikte. Nu heeft het Wembley stadion in Londen ook een schuifbaar dak. Het dak werd geplaatst om het gras in de Arena goed te laten groeien. Het duurt ongeveer een klein half uur voordat het dak open of gesloten is. Het neemt daarvoor heel veel energie op.

Toekomst

Omdat Nederland de Olympische Spelen of het WK voetbal wilde binnen halen waren er plannen om de Arena enorm uit te breiden. Daarbij waren twee optie's. De eerste was de gracht en de zijkanten dichtwerken. Dat zou een capaciteit van 65.000 zitplaatsen kunnen opleveren. Een andere optie was een nieuwe derde ring. Dat zou de capaciteit vergroten naar 85.000. Het lijkt erop dat de tweede optie van de baan is. Aangezien het WK niet naar Nederland gaat is een groot stadion niet noodzakelijk. Ajax heeft naar alle waarschijnlijk niet voldoende supporters om elke thuiswedstrijd het hele stadion op te vullen met 85.000 fans. Over de eerste optie is de gemeente met Ajax in gesprek. Ajax fans klagen al jaren dat het stadion niet een 'Ajax' uitstraling heeft. Het bestuur van de Arena wil graag naar de supporters luisteren en heeft daarom al maatregelen getroffen om het meer een Ajax stadion te laten zijn. Zodra de oude stoeltjes versleten zijn, worden er rood-witte stoeltjes aangebracht.

Grote wedstrijden

De Arena is al meerdere keren decor geweest voor grote Europese finales. Zo speelde in 1998 Juventus tegen Real Madrid de Champions League finale. In 2012 zal de finale van de Europa League in de Amsterdam Arena gespeeld worden.

Evenementen

In de Arena hebben al diverse sterren opgetreden waar onder: Micheal Jackson, Lenny Kravitz, Tina Turner, Robbie Williams, The Rolling Stones, Andre Hazes, Red Hot Chillipepers, Madonna, Justin Timberlake en Andre Rieu opgetreden. Verder zijn de Toppers regelmatig in de Arena voor een concert.

Rondleiding/stadiontour

Het hele jaar door kun je rondleidingen volgen in de Amsterdam Arena. Een gids neemt je dan mee naar de mooiste plaatsen in de Amsterdam Arena

Prijs volwassenen: € 12,00 p.p.
Prijs kinderen: € 10,50 p.p.
Duur: 1 uur (rondleiding) en ca. 30 minuten (museumbezoek)
Vertrekpunt: Hoofdingang E (Westzijde stadion)

Vertrektijden 1 oktober 2009 t/m 31 maart 2010
maandag t/m vrijdag en laatste zondag v/d maand: 4 keer per dag: 11.00, 12.30, 14.30, 16.30 uur
zaterdag en schoolvakanties (maandag t/m vrijdag): 5 keer p/d:
11.00, 12.15, 13.30, 14.45, 16.30 uur.

Ajax Fanshop

De fanshop van Ajax is gelegen bij de hoofdingang van de Arena. In de fanshop kun je allerlei Ajax artikelen kopen. Van Ajax shirts tot broodtrommels.

Locatie

Tickets

Tickets voor Ajax kun je op diverse manieren bestellen. Een makkelijke manier om aan tickets te komen zonder clubcard is bestellen bij officiele ticketboxen. Indien je beschikt over ene clubcard, kun je via de officiele website van Ajax kaarten gemakkelijk bestellen. Let op: voor grotere (risico) wedstrijden is een clubcard verplicht. In dat geval kun je zonder clubcard geen wedstrijdtickets bestellen.

Hotels bij Amsterdam Arena

Ben je opzoek naar hotels bij Amsterdam Arena? Kijk dan even bij hotelaanbod.

Stedentrip naar Amsterdam

Ben je op stedentrip in Amsterdam? Breng dan zeker een bezoekje aan Amsterdam Arena. Meer informatie over je stedentrip naar Amsterdam vind je hier!

Andere stadions in Nederland